De Veenderijbrug
10 mei 2017Namen voor bruggen in Amsterdam
In 2016 riep de gemeente Amsterdam bewoners op om namen in te dienen voor bruggen. Rietje Doeven van de Osdorperweg over de brug aan de Osdorperweg, vlakbij Halfweg:
"Veenbrug" vond ik lekker kort en krachtig klinken. Maar het was te kort volgens de commissie die de namen voor bruggen goedkeurt. Het werd dus het Veenderijbrug. Ook goed, want sinds de jaren twintig van de vorige eeuw lagen in dit gebied, op de grens van Osdorp en Halfweg, veenderijen. Allemaal percelen waar de 'verveners' het turf - toen de meest gebruikte brandstof - konden wegsteken. Deze brug was in die tijd een ophaalbrug, omdat de bootjes met turf er doorheen moesten, veelal op weg naar Haarlem. Een naamloze brug was het en dat bleef het tot nu toe. Hij zag er indertijd ook anders uit; dat zie je op de foto's die ik als archivaris van 'Historisch Halfweg' online of bij particulieren tegen ben gekomen.
De 'oude' brug in de Osdorperweg - 1936
foto uit archief Historisch Halfweg
Als stichting willen we de geschiedenis van Halfweg en omgeving bekend maken. Een archief was er bij de start in 2008 nog niet en ik dook daar graag in. Zelfs voor mij als geboren en getogen Halfwegse is er veel nieuws te ontdekken! Die brug fascineert. Hij bleef, niet in de oorspronkelijke vorm, maar hij bleef dus wel ondanks alle veranderingen in dit gebied. De polders werden bouwgrond nadat deze niet meer geschikt bleken te zijn voor turf en kolen, de voornaamste brandstof. Bootjes moesten er niet meer door, dus het kon een brug zonder ophaal worden. Dit is volgens mijn telling al de vierde brug op deze plek aan de Osdorperweg. Al moet ik nog eens uitzoeken wat er was voor die ophaalbrug van begin vorige eeuw. Maar nu is de brug tenminste niet meer naamloos: Veenderijbrug heet ie. Ik hoop er een stukje geschiedenis voor eeuwig mee vast te leggen."
Artikel in de Westerpost van 10 mei 2017: De brug in 1967
Tekst en foto krantenartikel: Shirley Brandeis, in opdracht van stadsdeel Nieuw-West
Deze brug is in 2013/2014 vervangen door de sinds 2017 zo genoemde nieuwe Veenderijbrug (foto's: bruggenamsterdam)