Op woensdagavond, 26 oktober kon, na 2 jaar corona, eindelijk weer de jaarlijkse presentatieavond van Historisch Halfweg (HH) plaatsvinden in de bijna 100-jarige kerk van de protestantse gemeente in Halfweg. Met een opkomst van 75 personen was er sprake van een goede belangstelling en werden er geanimeerde gesprekken gevoerd vóór en in de pauze van deze avond.
De avond werd geopend door André van der Veen, voorzitter van Historisch Halfweg. Hij overhandigde de nieuwe jaarkalender 2023 van HH aan het oudste lid van HH. Dat is oud-dierenarts Louis Otto, die in oktober zijn 90ste verjaardag heeft gevierd. De verkoop van deze, opnieuw prachtige, kalender is hiermee van start gegaan bij een aantal bekende winkeladressen in onze dorpen of bij leden van het bestuur van HH.
Voor de pauze waren er 2 sprekers. De eerste presentatie werd gegeven door de oud-Zwanenburger Ger Mastenbroek. Hij was uitgenodigd om te komen vertellen over het leven in een gereformeerde omgeving in de jaren 1950-1970. Voor de gereformeerden waren de regels vooral gericht op de zondagsrust. Dus dat betekende vooral voor de sportievelingen, en dat was Ger, veel beperkingen omdat sportverenigingen veelal op zondag hun wedstrijden speelden. Ook was het lastig om lid te worden van verenigingen met een rooms-katholieke statuur. De kapelaan van de parochie was er niet van gediend om “ongelovigen” mee te laten spelen. Ook wist Ger nog te vertellen dat de klok in de kerktoren van het gebouw waarin wij zaten vroeger ook wel “prikklok” werd genoemd!
De tweede spreker was André van der Veen. Hij besprak in kort de waterhuishouding in het gebied tussen Spaarndam, De Liede, Halfweg en de Spaarndammerdijk (incl. de Inlaagpolder). In dit veengebied speelde de waterhuishouding een grote rol in het bewerken van de landerijen. Hij besprak de geschiedenis van 5 molens die in dit gebied hebben gestaan. Dat waren achtereenvolgens de Liedemolen, de Houtrijkermolen, de Dolle Hond, de Rottepoldermolen en het Zwetmolentje. De zesde molen die André besprak was de Molen van Faas, die in Zwanenburg heeft gestaan (hoek IJweg/Zwanenburgerdijk). Deze was in tegenstelling tot de andere molens géén molen voor de waterafvoer. Deze molen heeft eerst in Amsterdam gestaan en heette daar de Dommekracht. Vanwege mechanisatie kwam deze in de verkoop en verhuisde in 1856 naar Zwanenburg. Daar heeft deze molen, al dan niet werkend meer dan 100 jaar gestaan.
Na de pauze werd er een selectie van de vele historische foto’s getoond uit het rijke archief van HH. Deze werden aan elkaar gepraat door oudgediende Gerard van Houwelingen, die hiervoor uit zijn huidige woonplaats Hoorn was overgekomen. Zijn doel was om het publiek hierbij te betrekken en dat lukte prima. Er kwam een aantal verhalen los bij de foto’s die werden getoond. Allemaal herinneringen uit het verleden die mooi waren om te horen.
Om 22.30 uur was het tijd om te stoppen. Lang niet alle foto’s die waren uitgezocht konden worden getoond, maar die staan alvast op de lijst voor volgend jaar.
Zo werd het een uitermate geslaagde avond!
Foto's Leo Kranenburg