Mooie wandeling op 11 september in Halfweg
13 september 2022De wandeling begon om 12.00 uur bij Brasserie Tommy’s en vandaar vertrokken we met 15 wandelaars. Onze gids was wederom Gerard van Houwelingen. Tegenwoordig woont hij in Hoorn, maar is hij nog steeds bereid om zijn geschiedkundige kennis over Halfweg te delen met belangstellenden en donateurs van de Stichting Historisch Halfweg.
Deze wandeling voerde ons naar het nieuwe, maar inmiddels vertrouwde, treinstation Halfweg-Zwanenburg. Hier stond ook het oude treinstation, dat in 1927 werd gesloten en in 1941 werd afgebroken. Dit was tevens de plek waar ooit de trekvaart uit Haarlem in Halfweg eindigde en waar de eerste hervormde kerk werd gebouwd (op het eindpunt van de oude trekvaart). De trekvaart tussen Haarlem en Halfweg is inmiddels volledig verdwenen en ook van het tramspoor dat hier heeft gelegen tussen 1900 en 1957 is niets meer terug te vinden. Op de foto uit 1920 is dit allemaal nog wel te zien evenals een deel van de suikerfabriek in die tijd, waar net een nieuwe fabriekshal was bijgebouwd.
Over het hoofdgebouw van de suikerfabriek, het voormalige gebouw Swaenenburg van Rijnland, is altijd veel te vertellen. Helaas was de oude gevel met de mooie wapenschilden verborgen onder een groot zeildoek waarop een voorstelling staat van hoe het oude gebouw er ooit heeft uitgezien. Er was nog wel een schild zichtbaar op de oude poort.
Via de nieuwe boezembrug, met uitzicht op een draaiend stoomgemaal, liepen we via de “Hondenweg” naar de plek waar vroeger de brug over de Ringvaart naar Zwanenburg heeft gelegen. Inmiddels had dierenarts in ruste Louis Otto zich ook bij ons aangesloten en kon hij Gerard assisteren bij zijn verhaal over het stoomgemaal.
Vandaar liepen wij langs de bijna 100-jarige protestantse kerk, die de in 1925 afgebroken eerste hervormde kerk verving, naar de Duikersloot. Ooit was deze belangrijk voor het op peil houden van het water van de trekvaart naar Amsterdam. Nu is deze belangrijk voor de afwatering van overtollig water uit Amsterdam-West via het nieuwe gemaal naar het Noordzeekanaal.
Via de Polanenkade kwamen wij uit op het Dr. Baumannplein, de plek waar vroeger de trekschuit uit Amsterdam afmeerde en waar later de eerste rooms-katholieke kerk heeft gestaan (1894-1929). De toren daarvan is nog zichtbaar op de zwart-wit foto (rechtsboven) van het stoomgemaal (ca 1900). Ook deze kerk moest in 1929 wijken voor het in die tijd drukker wordende verkeer tussen Amsterdam en Haarlem.
Hiermee eindigde de wandeltocht en liepen wij terug naar het startpunt.
Foto's: Leo en Gea Kranenburg, Lia Sloot
Al dan niet bewerkte foto's uit beeldbanken.
Voor meer foto's zie Facebook: Historisch Halfweg | Facebook