Volle bak bij presentatieavond Historisch Halfweg
29 oktober 2024HALFWEG - Stichting Historisch Halfweg gaf onlangs de jaarlijkse presentatie voor zowel donateurs als niet donateurs. Het was voor de twaalfde keer. Donateurs mochten gratis naar binnen, degenen die dat niet waren betaalden wel een kleine toegangsprijs. De Protestantse Kerk aan de Julianastraat was op enkele stoelen na volledig bezet.
Tekst Saskia Vreeswijk Foto's Peter Vreeswijk
Onno Bart ontving de eerste kalender 2025 'In Zwanenburg en Op Halfweg'. (Foto: Peter Vreeswijk)
Voorzitter André van Veen heette alle aanwezigen hartelijk welkom. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het eerste exemplaar van de kalender 2025 ‘In Zwanenburg en Op Halfweg’ uit te reiken aan zoals hij hem noemde: ‘de man van het geluid en de techniek, Onno Bart. Die kalender was in de pauze en aan het einde van de avond te koop in de koffieruimte. Daarna gaf hij het woord aan Ruud Wevers, bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Stoomgemaal.
Drooglegging
Onder de titel ‘Hoe stoom het nog even won van stroom’ hield Ruud een levendige presentatie die met beelden werd ondersteund. Vorig jaar is het honderdjarig bestaan gevierd van de stoommachine. Het stoomgemaal heeft alles te maken met de drooglegging van het Haarlemmermeer. Hij schetste de geschiedenis vanaf 1852 waarbij de eerste ontwikkelaars P. Kock en J.A. Beijerinck zich aandienden.
In 1921 stond Rijnland voor de keuze om een nieuwe machine te plaatsen. De keuze was een dieselmotor of een stoommachine. Diesel was te kostbaar dus koos men voor een stoommachine op kolen gestookt. Voor die tijd een verantwoorde keuze. Het stoomgemaal is actief in gebruik gebleven tot 1977. Sluiting was een feit. Maar door de inspanningen van burgemeester IJsselmuiden is het stoomgemaal in 1986 heropend en draait tot op de dag van vandaag in het eerste weekend van de maand, mede dankzij de veertig vrijwilligers.
Subsidiekanalen
Onlangs is de eerste fase van de renovatie afgesloten door wethouder Marja Ruigrok. Het ketelhuis moet in de tweede fase worden gerenoveerd. Men is nog druk bezig hiervoor subsidiekanalen aan te boren. Ruud besloot zijn lezing met een uitnodiging voor de draaidagen op 2 en 3 november, waarbij het bestuur alle aanwezigen een kop koffie of thee aanbiedt. Daarvoor is bij binnenkomst aan een ieder een bon uitgereikt.
Oude filmfragmenten
De familie Otto, wonend op het Wilhelminaplein op Halfweg, is lang geleden in het bezit gekomen van oude films gemaakt door tandheelkundige Marinus Johannes Visser, destijds wonend op het Emmaplein. Het grootste gedeelte van de opnamen is gemaakt in de periode 1936-1940. De filmbeelden zijn technisch bewerkt en werden nu voor de eerste maal getoond. De film werd van commentaar voorzien door Riek Otto-Heeg. De film geeft een goed tijdsbeeld. Van dansende echtparen op de schaats tot spelende kinderen in de zomermaanden. Voor menig Halfwegger en Zwanenburger leverde dit beelden van herkenning op.
Riek Otto-Heeg gaf het commentaar tijdens de film. (Foto: Peter Vreeswijk)
Oude beelden en prenten
Na de pauze werd een serie oude prentbriefkaarten en overige beelden, in het bezit van Historisch Halfweg, getoond over Zwanenburg en Halfweg. De beelden en prenten werden toegelicht door Leo Kranenburg. Commentaar van de aanwezigen werd op prijs gesteld en daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt.
De avond werd afgesloten door André van Veen met een oproep om zich aan te melden als vrijwilliger. Voor het naar huis gaan konden de donateurs de derde uitgave van het historisch tijdschrift ‘Om De Kom’ in ontvangst nemen.
Het was weer een goed verzorgde presentatieavond maar vooral ook ontmoetingsavond.